„Best beer ever? From Aussig of course!“
Pivo z Ústí nad Labem
Listopad v Ústí nad Labem roku 1894 byl pro dějiny českého piva velmi zásadním. Proč? Definitivně zanikl starý pivovar a ve Velkém Březně se výroba piva rozjela ve velkém. Měšťanští pivovářečníci se v Krásném Březně taky činili! Pivo z Ústí se díky investicím, modernizaci a jejich cílevědomé práci rozšířilo do celého světa! Nejen do Evropy; ale i Afriky, Asie i Ameriky! Pochutnávali si na něm ve Sněmovně lordů v Británii, deguštovali ho s opratrností na Sahaře. Oblíbili si ho Němci, Kanaďani i domorodci na Kanárech. Do roku 1914 se roční stav piva v Krásném Březně zvýšil z necelých 50 000hl na více jak dvojnásobek. Třetina produkce se vyvážela!
V roce 1894 padl starý pivovar v centru Ústí nad Labem. Ten sloužil dlouho: přes 100 let. Nedalo se nic dělat. Byl už ve špatném stavu. Rozpadal se. Pořád se jen k němu něco přistavovalo a přikupovalo, málo naopak opravovalo. Hodně špíny a odpadu skončilo ve varnách, sladu ale i v pivních sudech! No, ale to bylo běžné. Pivo dříve nechutnalo nikdy stejně! I voda se brala třebas, stejně jako to bylo v případě Děčínského pivovaru, z Labe. A Labe bylo v 19. století pěkně hnědé. Sem a tam po něm brázdila flotila nákladních lodí do Němec a zpět. Ústí bylo největším přístavem Rakousko-Uherska. A nejen to. Stála tu řada důležitých podniků a firem. Do řeky se tak vypouštěly i něčistoty z továren. Kvalita piva proto byla znát. To muselo šmakovat! Mňamka. Jediné, co Ústečákům ze starého pivovaru zbylo, byla hospoda a prázdná ulice. A ony obě vlastně pořád stojí! Je to ulice Pivovarská a není to žádná jiná knajpa, než Pivovarská šenkovna! Tento podnik se po právu dodnes může šlechtit přívlastkem „Nejstarší restaurace v Ústí nad Labem“. Nejeden Ústečan se po šichtě v docích nebo továrně ještě rád zde posilnil a „nažral“, než došel unaven domů, do té malé komůrky za ženou a několika hladovými krky. Dělal tak od roku 1891 jistě také všem známý Victor Cibich, který se přestěhoval do Velkého Března. Jeho tvář se stala později po roce 1906 trejdmarkem pivka Březňák. „Ale bude se vyrábět ještě ve velkém pivo u nás v Ústí?“ ptali se všichni. Původně chtěli, aby se zbudoval pivovar opět v centru - ve Velké Hradební a Bukovské ulici. Z toho však sešlo. Bürgerliches Brauhaus Aussig, které vyrábělo pivo od roku 1867, přišlo s řešením: odkoupíme si pozemky s tím malým pivovarem v Krásném Březně od Berliner Bockbierbrauerei!
Tohle „temné“ bratrstvo městských pivovářečníků vyrábělo tekutý chléb v Ústí nad Labem už od 50. let 19. století. Šlo jim to od ruky. Chutnalo! A nedivme se, kvalita byla zaručena dlouhověkou tradicí! Vždyť v Ústí nad Labem se vařilo pivo už od středověku! Receptury se předávaly z generace na generaci. Pivo chutnalo zdejším i přespolním díky čarodějnickým kouskům a především vářečnému umění. V úterý 27. listopadu 1894 přinesla Národní politika radostnou zprávu! Karlovi Krauspenhaarovi a jeho společníkům ministr vnitra povolil zřídit akciovku! A tahle firma nesla název „Akciový měšťanský pivovar v Ústí nad Labem“. Nic nebránilo nastartovat výrobu. Na šedesát do práce zapálených pracantů se vrhlo na vaření. A už to jelo. A jelo to dlouho. Konkurence v okolí se kromě Chotkova Velkého Března nečapala. Společnost se stala dokonce Dvorním dodavatelem piva. Vousy měl od něj věčně ulepené ve Vídni i sám císař František Josef I.
Po Druhé světové válce byly pivovary Krásné Březno a Velké Březno pod hlavičkou jedné společnosti. Je tomu doteď. O dnešním stavu nemusíme však dlouze hovořit. Zbytečně bychom se čílili. Heineken přestěhoval roku 2007 výrobu na druhou stranu Labe do Velkého března. A pivovar v Krásném Březně je k mání za nějakých 7 melounů. Nemáte? Navadí. Ale zvyklost vaření piva se v Ústí stejnak nezapře: přímo v centru se Na Rychtě vaří domácí pivko. Češi byli vždycky pivaři. A pivo tu chutná. No, nemáte po tom čtení chuť na jedno? Dvě, tři, pět. Vždycky ale s Mírou!
LM, 14.10.2014
Vyšlo v rámci časopisu Enter UL č. 4/roč. 1 v listopadu 2014 na straně 58-59.