Příměsy pivní pro čištění i lepší chuť

04.05.2015 10:36

"Proti ostudě. Vezmi jedno slepý kotě a štěně, stluč a spal na prášek. Potom soví mozek, pivní kvasnice, zamíchej to dohromady, jinému sládkovi vykrop s tím pivovar kolem, nade dveřma udělej mu tři kříže. Ostudíš ho, že na něj a jeho pivo nebudou lidé hleděti...Čárami a zaříkáváním poznamenává výroba od samého začátku...Podle literárních pramenů táborští augustiáni v roce 1670 zabraňovali poškozování piva tím, že vysvětili a vykropili svěcenou vodou všechny pivovarské prostory a veškeré zařízení. Aby se pivo nekazilo, přidávali se byliny a koření...(piva se musela také čistit. Přidávaly se) šišky ze stromů, ale také kostelní střechy, kaménky, na které se střechy pršelo, zem, kterou krtek vyryl...třísky ze šibenice, kosti z popraviště, ale i mech...nechybělo ani koňské kopyto, volský jazyk, krev ze zvířat, živí ptáci, slepice, kuřata, štěňata a koťata...v Německu by bez použití telecích nožiček a vyziny ani čisté pivo neuměli uvařit..." Josef Staněk, Blahoslavený sládek, Praha 1984, s. 119-124