Středověké rychlé občerstvení

27.09.2013 08:15

"Obvykle se má za to, že rychlé občerstvení je zcela americký vynález konce dvacátého století. Omyl: ve skutečnosti se objevilo už v době římské, a to v městském prostředí. Zvlástě pak na místech, kde bylo velmi mnoho chudých/nebo kde lidé žili pohromadě v malých místnostech...Mnoho řemeslníků, nádeníků, ale i vsrtva chudiny, včetně vdov, žilo v jednolůžkových pokojích, kde nebylo žádné zařízení pro vaření, ani krb...Tito lidé neměli peníze ani prostor pro skladování potravin, nemohli si dovolit ani kuchyňské náčiní, ba ani zátop a suroviny k přípravě pokrmů. Již na konci 12. století byl "fast food" v oblasti Thamesu v Londýně, středověká verze "drive-in", kam si hladoví cestující mohli jit nacpat žaludky; tyto obchody posyktovaly řadu potravin za přijatelnou cenu. Byly otevřeny po celý den. (Poskytovali zde palačinky, koláče, teplé moučníky, i oplatky. Zvláště pak koláče s masovou náplní nebo taštičky byly vhodné pro rychlou konzumaci za pochodu. Oblíbené byly i párky nebo pudinky. V zimě se sem chodila ohřát chudina.)" Více Vickie ZIEGLER, Fast Food in Medieval Europe (online), IN: Medievalists.net. Dostupné z www: http://www.medievalists.net/2009/03/01/fast-food-in-medieval-europe/ (cit. 27-9-2013).

http://www.medievalists.net/wp-content/uploads/2009/03/medieval-baker-14th-C.jpg

Obr.: Středověký pekař. IN: http://www.medievalists.net/wp-content/uploads/2009/03/medieval-baker-14th-C.jpg (cit. 27-9-2013).